Klasser:
I dette kapitel præsenteres de forskellige klasser, du kan spille i Panatria. Alle begynder som klassen ”De Normale”. Når man spiller i denne klasse, er man borger, bonde, adelig - kort sagt, du er normal og ikke en helt. Alle, selv helte, har engang været normale og derfor vil alle have denne klasse og kunne købe evner, som havde man denne klasse. Hvis man gerne vil være helt, skal man vælge en af de 4 helte klasser. De Alsidige, De Magikyndige, De Spirituelle eller De Våbenføre. På næste side vil alle klasserne blive forklaret i detaljer. Vælger man at spille en af disse klasser, arbejder man på at blive helt. Dog er man først en rigtig helt, når man har gjort noget stort og er blevet skrevet ind i helte historierne. Dette kan gøres igennem spil eller ved at vælge evnen Helt. Vælges denne evne er man en helt og skal sammen med en arrangør bestemme, hvad ens heltegerning var. Selvom man nu er blevet helt, har man stadig adgang til De Normales evner. Man har således både adgang til evnerne fra De Normales liste og den af de 4 helte klasser, man har valgt. Man kan aldrig have mere end 1 helteklasse, så vælg din helteklasse med omhu. Hvis man gerne vil starte som helt er det helt okay at starte med at vælge en helteklasse, men man må også vælge en helteklasse senere, eller helt lade være med at vælge en helteklasse og forblive en af De Normale. Vær opmærksom på at man ikke SKAL have evnen Helt for at vælge en helte klasse, men før man kan kalde sig en rigtig helt skal man have evnen Helt.
De Normale:
Blandt De Normale vil man finde almindelige borgere, der forsøger at leve deres liv og dagligdag i Panatrias forunderlige verden. De normale er hverken store helte, magikere, præster eller krigere. De er i stedet bønder, handlende, adelige, smede og andre for hvem kampen er at holde sammen på familien og overleve. Der er mange muligheder for at skabe en spændende karakter, hvis man vælger denne klasse, men man skal ikke på samme måde forvente at kunne en masse episke ting som heltene. Spiller man normal, skal man altså i højere grad finde det interessant at arbejde med det at være almindelig i en verden, hvor der sker en masse ualmindelige ting.
De Magikyndige:
De Magikyndige dækker over alle de karakterer der gerne vil lege med magien og gerne benytter dens mere aggressive og angrebsmæssige sider. Som Magikyndig kan man f.eks. vælge at lave en karakter der er ved at studere magiens mange anvendelsesmuligheder, den lærde troldmand eller prøve kræfter med en mere spontan udøver af magien, der er født med magiske egenskaber. Ens for dem alle er at interessen for magien skal være der både in og offgame, da en magikyndig kan være en ret krævende karakter. Man skal have styr på sine egne besværgelser og deres effekter samt have lyst til at lære svære ord og håndtegn. Den Magikyndige åbner dog op for en bred vifte af magiske effekter, som kan være sjove og spændende at arbejde med.
De Spirituelle:
De Spirituelle er de personer, der søger gudernes gunst og for hvem, det at følge en overbevisning eller en religion, er det fundamentale i livet. Som Spirituel kan man f.eks. lave en karakter, der er druide, præst eller måske åndemaner. Der er mange muligheder for at lave både fanatiske karakterer, prædikanter eller blot spirituelle personer, der har en indsigt i det åndelige liv. Vælger man denne klasse, kan man få effekter til at ske ved at bede guderne og de højere magter om hjælp.
De Våbenføre:
Heltmodige riddere, lejesoldater, vilde kampmaskiner eller måske hellige krigere er nogle af de forslag til karakterer, der er, når man vælger klassen De Våbenføre. Her er der mest fokus på evner, der gør karakteren stærkere og mere udholdende eller som gør din karakter i stand til at benytte våben og bære rustninger. Hvis man laver en karakter i denne klasse, er det ikke, fordi man SKAL kæmpe hele tiden, men det er klart, at fokus for karakteren i højere grad bliver kamp og beskyttelse af de personer, der ikke bærer våben. Krigere i Panatria kan være af alle mulige forskellige overbevisninger og derfor kan man bruge sine våbenevner både til godt og ondt. Tænk på, at der godt kan være en god ide at have en rustning, hvis man mener, at man gerne vil stige i denne klasse.
De Alsidige:
Klassen De Alsidige dækker over en klasse med vide rammer for hvilken slags karakter man gerne vil spille. Evnerne i denne klasse kan give mulighed for at være en gøgler-bard person, der gerne vil underholde, men også tyvagtig eller mere kamp orienteret. De Alsidige har altså en lang række af muligheder, som netop gør dem alsidige og som ikke er fokuseret på kun ét felt. Hvis du vælger denne klasse, så gør dig klart, hvilken person du gerne vil spille og hvordan du eventuel har fået de egenskaber, som din karakter har. Vælger man at lave en lyssky/kriminel karakter, så husk på, at der er konsekvenser i spillet og de andre spillere vil ganske givet, hvis de pågriber din karakter, være nødt til at reagere, hvis du har begået nogle kriminelle handlinger.